2023. gada 23. marts

Izstāde

 

    1961. gadā ikgadējā Starptautiskā teātra institūta (International Theater Institute jeb ITI) pasaules kongresā Helsinkos Somijas centra prezidents, dzejnieks Arvi Kivimaa rosina visā pasaulē sākt atzīmēt Starptautisko teātra dienu. Visi vienojas par šo dienu pasludināt 27. martu datumu, kad katru gadu jauno sezonu tradicionāli uzsāk Parīzes teātris Théâtre de la Ville.

          Lai gan ITI organizācijai ir oficiālie centri vairāk nekā simts pasaules valstīs, par vēsturisko visu centru centru, protams, tiek uzskatīta Parīze.

          Katru gadu ITI izvēlas kādu īpašu personu, kuru deleģē nodot pasaulei Starptautiskās teātra dienas vēstījumu. Pirmais šāda vēstījuma autors bija franču rakstnieks un režisors Žans Kokto 1962. gadā, bet 2021. gadā pasauli Teātra dienā ir uzticēts uzrunāt britu aktrisei Helēnai Mirenai.

          Neskatoties uz to, ka Latvija kļūst par oficiālu ITI dalībvalsti tikai pēc neatkarības atgūšanas 1992. gadā , tieši padomju laikos Teātra dienu atzīmē ar vērienu. Doma laukumā bija uzbūvēta liela skatuve, uz kuras visas dienas garumā norisinājās dažādi teātra ļaužu priekšnesumi, kā arī tika organizēti teatralizēti gājieni, katram teātrim iejūtoties kādā krāšņā vienotā tēlā. Mūsdienās Teātra dienas svinības ir kļuvušas nedaudz piezemētākas, bet nenoliedzami tikpat līksmas.

                            Bibliotēkā apskatāma izstāde "Teātris manā dzīvē."

 

                                    









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru